Om Lauget

Om Danmarks Skomagerlaug

Lige så længe man har brugt sko, har der været skomagere. For mange år siden var skomageren den, der både fremstillede og reparerede sko. Dengang fik skomageren uddannelse som lærling hos en mester, og når mester så syntes, at lærlingen havde lært alt, gav han ham en udtalelse, hvorefter lærlingen var skomager. Først i 1847 kom der en fagskole, hvor der kom mere ordnede forhold for lærlingen. 


Sådan er det ikke helt længere, selvom der stadig findes ortopædiske håndskomagere, der laver specialfremstillede sko.

Indtil 1919 lavede skomageren både håndlavede sko og reparationer efter opgaver, hvorefter der blev en opdeling i

ortopædiske håndskomagere, der lavede sko efter mål, og serviceskomagere, der alene foretog reparationer af sko.

Sådan er det stadig den dag i dag, og det er primært serviceskomagerne, der er medlemmer af Danmarks Skomagerlaug. Se medlemslisten her.

OM LAUGET

VORES HISTORIE


Danmarks Skomagerlaug er et landsdækkende laug, der har til formål at samle skomagere, arrangere kurser og sammenkomster for sine medlemmer samt være med i den faglige håndværksmæssige udvikling.

SKOHÅNDVÆRK

EN ÆRE I FAGET


Fodtøj er en vigtig beklædningsgenstand, der beskytter mod kulde, skidt og snavs. De passer på fødderne, der skal bære os gennem hele livet.

Derfor hjælper vi med at passe på dit fodtøj.

SKOMAGERMESTER

ØVELSE GØR MESTER


Erfaring er en tilegnelse, der sker gennem øvelse. Vi lærer af successer, men også af fejl. Gennem omhyggelig oplæring og masser af øvelse får man erfaring nok til at navigere rundt i fagets finesser.

Godt håndværk

- OG ERFARING

Forskellen mellem skomagermestre og ortopædiske skomagermestre 


I mange år var ortopædiske skomagermestre og skomagermestre i samme forening, der dengang hed Landsforeningen af skomagermesterforeningen i Danmark.  På daværende tidspunkt var der ca. 1.500 skomagere i Danmark. I dag er der ca. 220 serviceskomagere og 70 ortopædiske håndskomagere i Danmark, og man er ikke længere i samme forening. Den store nedgang i skomagere skete sidst i 50’erne og 60’erne, da gummifodtøjet kom frem.